Selling Houses Australia

Mile End, SA House - Before + After

Take a closer look at the amazing makeover completed by Shaynna, Charlie and Andrew.

When Carol and Michael bought their 100 year old cottage, they thought they had the perfect renovator… then they discovered the ghost! Every time they fixed things up, the sulky spook showed its displeasure. Their reno costs have spiraled out of control and they’re desperate to sell up, buy a cheaper place and use the rest of the funds for their wedding. Can our team turn ghost busters and evict the sulky spook to the land of the spirits?

BEFORE:

AFTER:

Summary of works – Interior

With a traditional house like this, buyers expect some character. So Shaynna had to inject the traditional charm back in the home, not to mention finish numerous jobs.

The kitchen was way too modern for the old house and felt disconnected. Shaynna swapped the existing cornicing with a traditional version, and added a period style light fitting. She replaced the modern splash back with heritage subway emerald green tiles, laid in a brick pattern. They were subtle tweaks, but gave the kitchen the old world feel it was lacking. New French doors linked the kitchen to the outdoor entertaining area, creating a sense of flow and bringing in much needed light.

Next on the list were the kid’s bedrooms as each had a strong coloured gender specific feature wall. Shaynna replaced them with softer versions - In the girls room she used Taubmans Velvet Rock and in the master and boys room Taubmans “Wharf Blue”.

The spiral staircase was totally out of character with the home and replacing it would have been too costly. Shaynna disguised it by painting out the balustrade in a dark colour Taubmans “Canyon Black” to match the wall behind.

Summary of works – Exterior

Charlie really liked the look of this house but wasn’t a huge fan of the previous colour scheme. He changed the wall colour to “Ink well” from Taubmans and the timberwork and fretwork to “All Black”. The result was modern, yet sympathetic to the period features of the property.

The front garden was landscaped into a formal style, with a garden path straight down the centre. Charlie used blue stone as it matched the style of the house and gave a feeling of quality. The beds either side of the path were mass planted with native violets and a classical earn water feature made a bold statement.

The walls in the courtyard were really dominant, so Charlie wanted to soften them. The garden beds were narrow so he planted Pittisborum Silver Sheen in keeping with the scale of the property.

The area out the back was just wasted space, so Charlie made a new lawn for the kids. The unfinished entertaining area was very dark, and the exposed beams made it look like a builders yard. Charlie lined the ceiling with plasterboard and painted it white to reflect the light. He also put in some down lights to brighten things up further and ceiling fans to increase the air circulation and keep things cool.

A slatted wall concealed the metal fence, and gave a sense of light and space The new French doors led straight to the barbecue kitchen, that handyman and owner Michael, put together himself. A new outdoor setting from Bunnings finished the entertaining area off.

Want more? We thought you might like this video.

 
 

Sign Out

Join the Conversation

Please note, LifeStyle cannot respond to all comments posted in our comments feed. If you have a comment or query you would like LifeStyle to respond to, please use our feedback form.

0 comments