Selling Houses Australia

Batehaven, NSW House - Before + After

Take a closer look at the amazing makeover completed by Shaynna, Charlie and Andrew.

Angela Service always dreamed of a little holiday house by the sea, so when she saw a pint-sized ex motel unit at the bargain price $79,000, she snapped it up. For a while she made great use of the place, until life got in the way. Now she’s desperate to sell, but in two years hasn’t had a single offer. Can Charlie and Shaynna think outside the box and turn tiny into terrific?

BEFORE:

AFTER:

Summary of works – Interior

We’ve tackled big houses, unusual houses, old houses but never a house that’s the size of a shoebox! Shaynna’s task was to make the space look and feel bigger with some clever small space design ideas, inspired by boat and caravan interiors. The unit had to function as a holiday let, so the trick was to accommodate as many people as possible, whilst making the space function.

Shaynna installed day beds into the lounge that offered somewhere to sit during the day and a place to sleep at night. The beds could be configured as two singles or a double.

In the kitchen area Shaynna really got to work with her creative flair. Custom joinery was installed with some clever features such as a roller door to hide appliances and a fold out multi functional island/ dining table.

The bathroom was given a quick tidy up with new tapware and fittings and the whole place dressed to impress.

Summary of works – Exterior

Like the inside, the outside of this ex motel unit was tiny, so Charlie didn’t have much to play with. His main goal was to make the pintsized courtyard into an attractive usable outdoor room.

To start, Charlie added an impressive green wall from Bunnings. This led the eye up and packed in colour and texture, without taking up any floor space. Next, came a floating bench on the side-wall. By making it 'hover' he was able to plant garden beneath and make the space look bigger. A long bench along the back boundary doubled up as seating and a boundary fence.

At the other end of the courtyard, Charlie installed a mirror with a screen and planting in front. This bounced light into the garden and gave the illusion of space.

Charlie also formalised the area with some sandstone pavers from Bunnings, which gave a soft base to the greenery and timber.

He couldn’t do much to the front of the property, as there were strict strata rules. A couple of comfy chairs dressed up the exterior and provided additional outdoor seating.

 
 

Sign Out

Join the Conversation

Please note, LifeStyle cannot respond to all comments posted in our comments feed. If you have a comment or query you would like LifeStyle to respond to, please use our feedback form.

0 comments