A Queenslander style home, but not as you know it

You couldn’t think of a more fitting position for the Nundah House.

Perched on the apex of a quiet suburban street, the residence is one of the most elevated properties in the Brisbane suburb of Nundah — and for good reason.

Complex and simple all at once, the house redefines the notion of a classic Queenslander. Architect Joel Alcorn from Kahrtel was called on by clients Peter and Linda to right the wrongs of a previous design they weren’t entirely sold on.

With a goal to build a house that capitalised on views of the CBD, Moreton Bay, Mount Coot-tha, Mount Nebo and Mount Glorious, the design needed to be flexible and provide enough space for three generations living under one roof.

“The house is located on a tree-lined street among an eclectic mix of Queensland vernacular character and modern homes,” says Joel. “We wanted the building to politely sit somewhere in the middle.”

Joel addressed the cosmetic concerns the clients had with the initial concept of the home, and the decision was made to start the design process again.

“We felt the previous design lacked consideration for the street, the home’s orientation and its South-East Queensland concept,” he says. “It wasn’t until we made a 1:100 physical of the house that we saw the lightbulb moment in our clients’ eyes.

A simple cardboard model depicting the form of the house was worth a thousand words, and there is a beauty in the tangible nature of a physical model. It truly captures the childlike joy architecture and design brings people.”

The residence comprises a total of five bedrooms and four bathrooms. There’s three bedrooms are on the lower floor — one with an ensuite — as well as a shared bathroom, rumpus with kitchenette, office, laundry, two-car garage and store, courtyard and a lower deck which is adjacent to the pool.

“The clever placement of high-level opaque windows in the living room, deep roof/eaves over the upper deck and the extrusion of the living room wall were all design implementations to tame the harsh afternoon Queensland sun.”

To ensure natural light was present in the home, the architect used glass and opaque screening along with the creation of a central spine which divides the living space from the bedrooms. “We wanted it to appear almost like a cave introducing a dark accent colour which delineates the hallway and transitions into the southern facing bedrooms,” says Joel.

Extracting inspiration from its surroundings, the house proves the best infl uences are those that are right in front of your eyes. From sustainable design considerations to the use of a fresh palette, the Nundah House is the new Queenslander.

Words by Annabelle Cloros for Grand Designs Australia Magazine
Photography by Scott Burrows for Grand Designs Australia Magazine

Like this home?
Watch Grand Designs Australia’s next architectural transformation on Lifestyle Thursday 22 June at 8.30pm!

Want more? We thought you might like this video.


Sign Out

Join the Conversation

Please note, LifeStyle cannot respond to all comments posted in our comments feed. If you have a comment or query you would like LifeStyle to respond to, please use our feedback form.