Rainforest House

Ron Murdoch says the idea for his home, situated at Wilsons Creek in northern NSW, came to him in a meditation, when he was asked to visualise a place where he felt safe and secure. The root of the design of the house was a glass bubble. Indeed, from the forest at night when the house is lit up, it looks like a spaceship that has just landed!

Ron says it took two years to make the house a reality. Originally his design had included a glass roof and a bed suspended in the centre of the room, but practical considerations forced some scaling back.

He says the priority was always to make as little impact on the surrounding natural environment as possible. Hence the house is elevated on steel columns on very small pads, requiring very little excavation.

Ron has used the rainforest as the canopy for the house, and it feels like the forest is simply an extension of the house. He says the design of the house wouldn't work by the beach (too hot) or in a suburban area (no privacy) but here it's absolute bliss.


Sign Out

Join the Conversation

Please note, LifeStyle cannot respond to all comments posted in our comments feed. If you have a comment or query you would like LifeStyle to respond to, please use our feedback form.

1 comment
Please login to comment
Posted by Carla128Report
Wonderful house! I would like to create a similar one at the other end of the world. How can I contact Ron to share photos and ideas?