Selling Houses Australia

Casula house in NSW: Take a Tour

Find out more about the incredible makeover of this hillside home in Casula, New South Wales.

Jeff and Janelle have lived in their two-story hillside home for the past 14 years and raised their two children there. Despite the large house and land size, Jeff and Janelle have not had any reasonable offers. For a start, the steep driveway and overgrown front garden are unwelcoming, and the house is a very dated 1970s blonde brick construction. But the deterrents don’t stop there… Shaynna, Andrew and Charlie definintely had their work cut out for them. Here are some of the impressive improvements they made to the house.

Summary of Works – Interior

Shaynna knew the house needed a fresh, modern approach, so she began by stripping it back – starting with the wood panelling in the sunroom. The sunroom went from feeling like a dark and stuffy Scandinavian sauna, to a relaxed multipurpose room, perfect for dining or watching the action in the new backyard.

The kitchen also felt dark due to the slate flooring and timber cabinetry, so by painting the cabinets and changing the handles and splashback, the kitchen became a lighter and more vibrant hub of the home.

The lounge and dining areas were freshened up with paint, new soft shades, and dressed using more modern furniture. The bedrooms were updated with fresh paint and roller blinds, and the carpet was removed to show brilliant floorboards which had been hidden underneath.

The bathroom’s wood panels were painted and the bathtub and wall tiles were resurfaced to give the room a fresh look. This helped keep to a stricter budget, given the ensuite renovations were much more extensive. The ensuite vanity top was replaced along with new sinks, tapware and mirrored cabinets, and a new tiled wet area was created with shower and toilet.
Another modern update for the house was adding a home automation system. Lights, appliances and home security can now be controlled by an app from anywhere in the world.

Summary of Works – Exterior

Charlie had a long to-do list at this house. The front overgrown area was cleared and turfed and the house was rendered with an acrylic modified cement-based render. The balcony was transformed with glass balustrading and new pavement paint. All this combined to give the house some much-needed street appeal.

Out the back, the pool fence was brought up to safety standards by removing several trees, and the yard was given a total makeover. Charlie created two different zones separated by a retaining wall. A large area was laid with new turf for children to play, and a paved entertaining area now sits at the bottom of the gentle slope, making it a much more functional and family-friendly garden.

 
 

Sign Out

Join the Conversation

Please note, LifeStyle cannot respond to all comments posted in our comments feed. If you have a comment or query you would like LifeStyle to respond to, please use our feedback form.

0 comments